ЦРКВА БРВНАРА СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У СЕЛЕВЦУ

Велики значај (1987)

Црква брвнара Свете Тројице у Селевцу подигнута је у време кнеза Милоша Обреновића, на иницијативу Станоја Главаша, у периоду између 1827. и 1832. године.  Једнобродне је основе са полигоналним олтарским простором на истоку и дограђеним полукружним тремом на западу. Трем је изведен у ширини брода цркве, са зиданом каменом оградом у доњој и дрвеним стубовима у горњој зони. У целини црква је изграђена од храстове грађе, на каменим темељима и високим, стрмим кровом заобљеним изнад трема и олтара. Унутрашњи простор је засведен дрвеним коритастим сводом од шашовца, а зидови су омалтерисани и 1948. године живописани. Са унутрашње је 1984. године постављена дрвена ламперија, тако да се данас живопис испод ње не сагледава.

Црква Св. Тројице је највећа црква брвнара са тремом у Србији. Њена посебност је увећана и чињеницом да се испод данашњег крова налази потпуно сачуван оригинални кров са шиндром. Изградњом новог крова шиндра је постала кровна подлога за ћерамиду која се на цркви задржала до почетка XX века. После Првог светског рата изнад постојећег крова изведена је нова кровна конструкција, ћерамида је уклоњена, а нов кров покривен бибер црепом, који се као покривач задржао до данас.

Иконостас је из 1834. године, а иконе су рад Јање Молера. Према мишљењу стручњака представља најрепрезентативнији иконостас у једној цркви брвнари у Србији.