Голубац
page-template-default,page,page-id-21059,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

Голубац

ГОЛУБАЧКИ ГРАД

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1948) Изузетни значај (1979) На стрмим литицама Ридана, које се готово вертикално спуштају ка Дунаву, почетком XIV века, ...

ЗГРАДА У УЛИЦИ ВЕЉКА ДУГОШЕВИЋА БР.102 У ГОЛУПЦУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1987) У главној улици у Голупцу, која данас носи назив Голубачки трг, а некада је носила име народног ...

ЗГРАДА У УЛИЦИ ВЕЉКА ДУГОШЕВИЋА БР.110 У ГОЛУПЦУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1983) У главној улици у Голупцу, која је једно време носила име по народном хероју Вељку Дугошевићу, а ...

ЛОКАЛИТЕТ БРЊИЦА

АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ (1966) У долини Брњичке реке су на 500 до 700 m удаљености од њеног ушћа у Дунав откривени ...

ЛОКАЛИТЕТ ГОСПОЂИН ВИР

АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ (1966) На локалитету Госпођин вир се налазе остаци римског пута и куле стражаре, у непосредној близини, на потезу ...

ЛОКАЛИТЕТ МАЛА ОРЛОВА

АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ (1966) На половини пута између села Брњице и Трпчевског потока, на потезу у близини потока Мала Орлова, налази ...

ЛОКАЛИТЕТ УМКА – КУЗМИН БРДО

АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ (1966) У селу Винци које се налази на обали Дунава 7 km северно од Голупца налазе се остаци ...

ЛОКАЛИТЕТ ЧЕЗАВА

АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ (1966) На потезу „Градац“ где се у Дунав улива бујична речица Чезава, уз њену леву обалу, 18 km ...

РАНОВИЗАНТИЈСКО УТВРЂЕЊЕ БОСМАН

АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ (1966) Остаци утврђења Босман налазе се на почетку „Горње клисуре“, на 1,5 km удаљености од стене Госпођин вир ...

РИМСКО И РАНОВИЗАНТИЈСКО УТВРЂЕЊЕ САЛДУМ

АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ (1966) Остаци утврђења Салдум се налазе на левој обали потока Кожица, код његовог ушћа у Дунав, 4 km ...

РИМСКО УТВРЂЕЊЕ ЛИВАДИЦА

АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ (1966) На обали Дунава уз десну обалу потока Ридањ (Ливадички поток), 6km низводно, према истоку од Голубачког града, ...

РИМСКО УТВРЂЕЊЕ ТУРСКИ ПОТОК

АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ (1966) На благом узвишењу уз десну обалу Турског потока, код његовог ушћа у Дунав, на 4,5 km удаљености ...

СТАРА КУЋА ЈЕЛИЦЕ СТРИЧЕВИЋ У СЕЛУ РАДОШЕВЦУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1985) Кућa Jeлицe Стричeвић сaгрaђeнa прeд крaj XIX вeкa нaлaзи сe у Улици Вeљкa Дугошeвићa бр.60 у Рaдошeвцу, ...

СТАРА КУЋА МИЛАНА ГАЈИЋА У СЕЛУ МАЛЕШЕВУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1988) У нeпосрeдноj близини цeнтрa сeлa Мaлeшeва налази се кућa Милaнa Гajићa. Сaгрaђeнa je почeтком XX вeкa у ...

ЦРКВА СВЕТОГ НИКОЛЕ У ГОЛУПЦУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1983) Црква Светог Николе у Голупцу подигнута је oко 1840. године на месту старије цркве брвнаре из XVIII ...

ЦРКВА СВЕТОГ ПРОРОКА ЈЕРЕМИЈЕ У БРАНИЧЕВУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1985) Црква Светог пророка Јеремије у Браничеву подигнута је у периоду од 1874. до 1876. године у центру ...