ГРОБ И СПОМЕНИК ВАСЕ ПЕЛАГИЋА И ДИМИТРИЈА МАРКОВИЋА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1970)

На Старом гробљу у Пожаревцу налази се гроб Васе Пелагића (1838-1899), српског просветитеља и публицисте, који је уз Светозара Марковића и Димитрија Ценића био представник утопијског социјализма код Срба у другој половини XIX века.

Васа Пелагић је био просветни радник и народни лекар који је живот посветио борби за политичку слободу и социјалну правду. Његова књига са највећим бројем издања је Стварни народни учитељ из 1879. године. Због својих идеја био је прогањан, затваран у лудницу и осуђиван. Преминуо је у затвору у Пожаревцу 25. 1. 1899. године и сахрањен на Старом гробљу у Пожаревцу, у делу који је тада носио назив „Гробље за невернике, цигане и робијаше“. Пожаревљанин Драга Димитријевић је по очевој жељи подигао заједнички надгробни споменик своме оцу ћурчији Димитрију Марковићу (1835-1920) и Васи Пелагићу, а на споменику је дао да се уклеше текст „Овде почивају два стара друга који нађоше смрт у својој судбини“.

Након Другог светског рата постављено је спомен обележје од белог мермера у облику отоворене књиге, са цитатом из Пелагићеве књиге Умовање здравог разума објављене 1880. године:

„Заблуда је основни узрок свих зала … Свјетлост науке и здравог разума дужна је да растјера кужну маглуштину свих предрасуда. Данас већ нема силе на свету која би могла зауставити силовиту струју социјализма нит има озбиљног мислиоца који пориче правичност и његову умешност. Само понеки угњетачи мрачњаци и варалице радног народа и омладине плаше се социјализма.“