Петровац на Млави
page-template-default,page,page-id-21065,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

Петровац на Млави

ВАЉАВИЦА У КРАЈУ ЗВАНОМ ЉЕШТАР У АТАРУ СЕЛА БИСТРИЦЕ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1982) У атару села Бистрица, мало изван самог насеља, у крају званом Љештар налази се ваљавица Томашевића. Подигнута ...

ВОДЕНИЦА ДОБРИЛА ИВКОВИЋА У СЕЛУ МАЛО ЛАОЛЕ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1988) Водeницa Добрилa Ивковићa нa рeци Млaви у Мaлом Лaолу налази се на самом излазу из села путем ...

ВОДЕНИЦА ЂОРЂА ТРИФУНОВИЋА У СЕЛУ МЕЛНИЦА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1988) На Мелничкој реци, поред пута за Браничку реку, око 800 м од центра села налази се Водeницa ...

ДЕО СЕЛА БИСТРИЦА

ПРОСТОРНА, КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКА ЦЕЛИНА (1986) Велики значај (1987) Село Бистрица припада типу збијених сеоских насеља. Налази се поред истоимене реке, на ...

ЗГРАДА СТАРЕ МЕХАНЕ МИРОСЛАВА ЖИВОТИЋА У ОРЉЕВУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1986) Зграда старе механе Мирослава Животића у Орљеву саграђена је средином XIX века. Лоцирана је у самом центру ...

КАМЕНИ МОСТ НА БУРОВАЧКОЈ РЕЦИ У СЕЛУ БУРОВАЦ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1988) Камени мост, којим је премошћена Буровачка река, налази се на путу који од села Буровац води према ...

КОМПЛЕКС ЗГРАДА СУДА, ОПШТИНЕ И СТАРЕ ПОШТЕ ПЕТРОВЦУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1983) На десној обали реке Млаве, на терену који лежи преко пута села Свиње, 1859. године основано је ...

КУЋА ЈОВАНА РАЈИЋА У МАЛОМ ЛАОЛУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (2003) У селу Мало Лаоле, у Горњој махали, по наруџбини Животе Рајића подигнута је у другој половини XIX ...

МАНАСТИР ВИТОВНИЦА СА ЦРКВОМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1975) Велики значај (1983) На десној обали реке Витовнице, на њеном излазу из клисуре недалеко од центра села ...

НЕОЛИТСКО НАСЕЉЕ БЕЛОВОДЕ КОД ПЕТРОВЦА НА МЛАВИ

АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ (2012) Налази се у средишњем делу тока реке Бусур, у зони атара Великог Лаола и Крвија, 8 km ...

ОСТАЦИ МАНАСТИРА МИТРОПОЛИЈА И БЛАГОВЕШТЕЊЕ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1977) Велики значај (1979) Налазе се уз десну обалу реке Млаве у зони излаза из Горњачке клисуре. Стрме, ...

РИМСКО УТВРЂЕЊЕ ГРАДАЦ У ВЕЛИКОМ ЛАОЛУ

АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ (1983) У претежно равничарском пределу између две реке, Млаве и Бусура, на благо узвишеном потезу који мештани називају ...

СОБРАШИЦА У СЕЛУ ЋОВДИН

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1982) Собрaшицa у сeлу Ћовдин нaстaлa je крajeм XIX или почeтком XX вeкa нa простору некадашњег центра села, ...

СТАРА КУЋА ЉУБИШЕ Т. ЈАНКОВИЋА У ЛЕСКОВЦУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1986) Стара кућа Љубише Т. Јанковића у Лесковцу саграђена је средином XIX века. Лоцирана је ван центра села ...

СТАРА МЕХАНА ТАСИЋА У ПЕТРОВЦУ НА МЛАВИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1998) У самом центру Петровца на Млави, на раскрсници историјски наслеђених комуникација, путева који воде према Пожаревцу и ...

ЦРКВА СВЕТИХ ПЕТРА И ПАВЛА У РАНОВЦУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1969/1987) Црква Светих Петра и Павла у Рановцу подигнута је 1875/76. године. Налази се ван центра села, на ...

ЦРКВА СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА, СТАРА ШКОЛА И ГРОБЉЕ У ШЕТОЊАМА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1986) Црква Светог архангела Михаила у Шетоњама подигнута је 1829. године, с тим што је припрата са звоником ...

ЦРКВА СВЕТОГ ВАЗНЕСЕЊА У ПЕТРОВЦУ НА МЛАВИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1983) Црква Светог Вазнесења у Петровцу на Млави подигнута је у периоду од 1866. до 1869. године великим ...

ЧЕТИРИ ИКОНЕ НА ИКОНОСТАСУ ЦРКВЕ У ОРЕШКОВИЦИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1970) Четири иконе са старог иконостаса цркве Свете Марине у Орешковици представљају вредна сликарска дела настала у периоду ...