ЗАВРШЕНА ЈЕ ДРУГА ФАЗА РАДОВА НА САНАЦИЈИ И РЕСТАУРАЦИЈИ КАПЕЛЕ ДИНЕ МАНЧИЋА НА СТАРОМ ГРОБЉУ У СМЕДЕРЕВУ – 28.08.2020.
21430

Недавно је у организацији Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево завршена друга фаза радова на санацији и рестаурацији капеле Дине Манчића на старом смедеревском гробљу, која представља један од најлепших примера неовизантијске архитектуре у Србији. Подигнута је 1884. године према пројекту дворског архитекте Александра Бугарског за смедеревског добротвора и задужбинара Димитрија Дину Манчића (1827-1882).

Друга фаза радова на санацији и рестаурацији капеле обухватила је фасадерске, молерске, ликорезачке, столарске и браварске радове. Због дотрајалости на фасадама је у целости обијен малтер, а затим су зидови поново малтерисани, уз пажљиво извлачење свих венаца шаблонима израђеним на основу претходно узетих отисака. Затечени елементи декоративне ливене пластике са орнаментом у виду геометријског преплета и биљних врежа, демонтирани су због веома лошег стања и замењени новим. Сви дрвени прозори због дотрајалости су замењени новим, а оригинална метална врата и стубови израђени од кованог гвожђа очишћени су механичким и хемијским средствима и заштићени. У складу са изворним изгледом капеле и њеном неовизантијском архитектуром, фасаде су бојене комбинацијом топлог окера и теракоте.

Реализација друге фазе радова према Пројекту конструктивне санације и рестаурације фасада капеле Дине Манчића на Старом гробљу у Смедереву такође је финансирана из буџета Града Смедерева, а трајала је дуже него што је планирано због померања почетка радова у 2019. години након обустављања и поновног расписивања јавне набавке, а затим због прекида радова током зимских месеци. Радови су затим настављни тек у мају 2020. године, по завршетку ванредног стања уведеног у марту након проглашене пандемије covid 19.