ЗАВРШЕНИ СУ РАДОВИ НА САНАЦИЈИ КРОВА ЦРКВЕ СВ.ТРОЈИЦЕ У ЦЕРОВЦУ КОД СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕ – 21.10.2020.
21437

На потезу Липовац у Церовцу код Смедеревске Паланке, мештани су 1822. године у церовој шуми саградили цркву брвнару и посветили је Силаску Светог Духа. Временом је црква обнављана, преправљана и дозиђивана, талпе су споља обзидане циглом и омалтерисане, а изнутра малтерисане у више слојева, тако да се већ одавно изворни изглед ове цркве брвнаре покривене шиндром споља не сагледава.

У сусрет обележавању два века постојања церовачког храма, Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево је израдио Пројекат санације, конзервације и презентације комплекса цркве Св. Тројице у Церовцу којим је аплицирао на Конкурсу Министарства културе и информисања Републике Србије намењеном финансирању пројеката у области заштите непокретног културног наслеђа у 2020. години. Због ситуације изазване пандемијом новог вируса covid-19 Министарство културе РС није определило средства у траженом износу, већ само за реализацију једног дела пројекта.

Прва фаза обухватила је санацију крова и замену комплетног кровног покривача. Израђена је нова кровна конструкција од храстове грађе, комплетан кров је покривен бибер црепом, постављени су нови олуци од поцинкованог лима, извршена санација и заштита постојећих крстова од кованог гвожђа.

Приликом истраживачких радова на храму наишло се на делимично сачуван старији кров покривен шиндром. Овај кров скривен је испод постојећег крова покривеног бибер црепом, па је санација обухватила проверу и рестаурацију старог крова, који је очишћен, заштићен од инсеката и труљења и премазан средством за импрегнацију. У оквиру припремних радова, а у циљу заштите иконостаса и архитектонских елемената израђених од дрвета (талпи, шиндре, кровне конструкције) од деловања ксилофагних инсеката, урађена је крајем 2019. године и фумигација комплетне цркве .

Паралелно са радовима на санацији крова Регионални завод изводи и конзерваторско-рестаураторске радове на иконостасу. Док су иконе Димитрија Посниковића из друге половине XIX века на конзервацији у Београду, на конструкцији олтарске преграде стара, иструлела греда темељача замењена је здравом, храстовом импрегнираном гредом.

Радове на санацији цркве Св.Тројице у Церовцу, под стручним и конзерваторским надзором Регионалног завода, изводила је током августа и септембра месеца текуће године фирма „Тасић Митре“ д.о.о. из Смедерева, а обрачунска вредност изведених радова је 3.263.451,00 динара без ПДВ-а.