ДР АНА КОСТИЋ-ЂЕКИЋ: Представе „Св. Сава мири браћу“ у српској црквеној уметности XIX века
post-template-default,single,single-post,postid-20338,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-en_GB,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

У организацији Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево одржано је у уторак 24. јануара 2017. године у оквиру 28. Смедеревских светосавских свечаности предавање историчара уметности др Ане Костић-Ђекић под називом Представе „Свети Сава мири браћу“ у српској црквеној уметности XIX века.

Др Ана Костић-Ђекић говорила је о јачању култа Светог Саве у XIX веку и појави нове теме и иконографске представе „Св. Сава мири браћу“ у историјском контексту и процесу настајања националних држава у Европи. Иако је култ Светог Саве у оквиру цркве негован у континуитету још од средњег века, ова тема имала је политички значај у визуелној култури и националној идеологији у време ослобађања Срба од Турака и формирања самосталне државе. Ликовна представа „Св. Сава мири браћу“ инспирисана је догађајем из живота Св.Саве и његовом улогом у смиривању политичког сукоба и борбе за српски престо између браће Стефана и Вукана након смрти оца Стефана Немање. Том приликом монах Сава из Хиландара доноси у Студеницу мошти Св.Симеона и над њима мири завађену браћу. Литерарни предложак за иконографско решење ове теме била су житија Св.Симеона и Св.Саве, а прва ликовна представа је рад Арсенија Теодоровића у Богородичиној цркви у Земуну, настао у време слома Првог српског устанка 1813-1815. године.