ЛЕТЊИКОВАЦ ОБРЕНОВИЋА НА ПЛАВИНЦУ КОД СМЕДЕРЕВА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (2009)

У изузетном окружењу, на падини десне обале Дунава са шумом у залеђу и погледом на виноград, реку и банатску равницу, сместио се летњи двор династије Обреновић, који је у историји дугој близу два века претрпео значајне промене.

Виноград са воћњаком, ливадом и кућом „са три ложишта за парно купатило“ кнез Милош је купио 1827-1829. године од турског спахије, да би на имању ускоро подигао подрум са конаком и тиме трајно везао династију Обреновић за овај простор. Кнез Михаило је 1865. године овде изградио скроман једноспратни летњиковац, такозвани „Салон“ којим започиње успостављање владарске летње резиденције у Смедереву. Краљица Наталија је са архитектом Јованом Илкићем 1897. године унела значајне измене са идејом формирања летњег двора за младог краља Александра. Тада су летњиковцу дограђена два бочна ризалита, а декоративни елементи изведени су по угледу на швајцарске виле. Романтичарски изглед летњиковца из овог периода сачуван је само на старим разгледницама и фотографијама. Након Другог светског рата „Краљев виноград у Смедереву“ постао је државна имовина, а летњиковац претворен у вилу затвореног типа „Златни брег“, тако да је скромни летњи двор династије Обреновић претворен у луксузно опремљену репрезентативну вилу за потребе протокола. Поводом одржавања Прве конференције несврстаних земаља у Београду извршена је радикална реконструкција виле у периоду 1957-1961. године према пројекту архитекте Богдана Богдановића. Тада је њен изглед потпуно измењен добивши одлике класицистичког здања. Салон је добио мермерни под и камин од белог мермера, а опремање ентеријера уметничким предметима и намештајем из разних епоха обавили су сликари Пеђа Милосављевић и Миодраг Б.Протић. Испред виле постављена је фонтана са бронзаном скулптуром Леде с лабудом, рад сликарке Оље Ивањицки.

Данас је Летњиковац Обреновића један од репрезентативних објеката Владе Републике Србије.