МАНАСТИР ПОКАЈНИЦА

МАНАСТИР ПОКАЈНИЦА

Изузетан значај (1979)

Манастир Покајница налази се у Старом Селу, недалеко од Велике Плане. Црква посвећена Преносу моштију Св. Николе подигнута је 1818. године, о чему сведочи урезан натпис на талпи поред улаза. Цркву је подигао смедеревски војвода Вујица Вулићевић као чин покајања због убиства Вожда Карађорђа. До 1954. године служила је као мирска црква, а након тога је претворена у манастир.

Црква је једнобродна са полигоналном олтарском апсидом на истоку и накнадно подигнутим полигоналним тремом на западу из 1880. године. По својим димензијама припада типу већих цркава са тремом. Просторно је подељена на олтар, наос, припрату са хором и трем. Изузев темеља који су од ломљеног камена, црква је у целости од храстове грађе. Кров је веома масиван, висок и стрм, са ублаженим нагибом широке стрехе, заобљен у делу олтара и трема, покривен храстовом шиндром. На трему су дрвени стубови и парапетна ограда од шашовца. Унутрашњост је засведена коритастим сводом од профилисаног шашовца. Под у цркви и на трему је од опеке.У цркви је велики број декоративних елемената рађених у дрвету.

Конструкција иконостаса је из периода градње цркве, а иконе из тридесетих година XIX века су рад Констатина Зографа.

На самом улазу у порту манастира налази се конак из периода градње цркве, у коме је данас  музејска поставка, а непосредно уз цркву је дрвена звонара. У порти се налазе и два нова конака, зидана у XX веку.