ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СТОГОДИШЊИЦЕ ПАДА СМЕДЕРЕВА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

У понедељак  12. октобра 2015. године у Музеју у Смедереву одржана је трибина под насловом СТО ГОДИНА ОД СТРАДАЊА И ОКУПАЦИЈЕ СМЕДЕРЕВА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ 1915 – 2015.

На трибини су говорили: Мирослав Лазић,историчар и комуниколог, виши кустос Музеја у Смедереву, Дејан Радовановић, археолог, саветник Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево и мр Снежана Цветковић, историчарка уметности, виши кустос Музеја у Смедереву.
Трибина је одржана у организацији Музеја у Смедереву, Удружења потомака ратника 1912 – 1918. Смедерево и Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево. У име једног од организатора  трибину је водио Васо Бојчић, председник Удружења потомака ратника 1912 – 1918 Смедерево. Говорило се о великој Макензеновој офанзиви на Србију, страдању Смедерева и његовог становништва, отпору српске војске као и разарању тврђаве, града и околине. Трибини је присуствовао велики број поштовалаца и смедереваца свих генерација.