Smederevo
page-template-default,page,page-id-20931,bridge-core-2.4,translatepress-en_GB,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

Смедерево

ARCHEOLOGICAL FINDING ORNICE

АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ (1968) Налази се на западном ободу села Вранова, уз леву обалу реке Језаве и недалеко од сеоског гробља ...

ВИЛА МИТИНАЦ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (2005) Вила Митинац налази се на Плавинцу, на падини изнад десне обале Дунава, поред пута за Београд. Саградио ...

ЗГРАДА ГИМНАЗИЈЕ У СМЕДЕРЕВУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1981) Велики добротвор Смедерева Димитрије Дина Манчић (1827-1882) завештао је тестаментом део свога имања са кафаном зв. „Маркићева“ ...

ЗГРАДА ПРВЕ СМЕДЕРЕВСКЕ КРЕДИТНЕ БАНКЕ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1982) Након Београдског кредитног завода и Прве српске банке, основана је 1871. године Прва смедеревска кредитна банка. Имајући ...

ЗГРАДА СТАРОГ НАЧЕЛСТВА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1981) Велики значај (1983) На месту на коме се некада налазила стара зграда Исправничевства, у периоду од 1886 ...

ЗГРАДА СТАРОГ ОПШТИНСКОГ ДОМА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1986) На предлог општинских одборника и „Удружења добротвора“, који су поклонили плац и делимично учествовали у финансирању изградње, ...

КОМПЛEКС ПОРОДИЦE МИЛОСAВЉEВИЋ (ВЕРОНИКЕ КЛОНФЕР) У СEЛУ ДРУГОВAЦ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1986) Комплекс породице Милосављевић један је од ретких примера сачуваног комплетног сеоског домаћинства деветнаестог века и својеврстан мали ...

КУЛИЧ ГРАД

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1948) Утврђење Кулич налази се у непосредној близини ушћа Велике Мораве у Дунав, недалеко од истоименог насеља. Остало ...

КУЋА МИЛИВОЈА МАНАСИЋА У СЕЛУ РАДИНЦУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1986) Саграђена је почетком деветнаестог века и припада традиционалној народној архитектури моравског типа. Има правоугаону основу димензија 12х7 ...

ЛЕТЊИКОВАЦ ОБРЕНОВИЋА НА ПЛАВИНЦУ КОД СМЕДЕРЕВА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (2009) У изузетном окружењу, на падини десне обале Дунава са шумом у залеђу и погледом на виноград, реку ...

SMEDEREVO FORTRESS

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1946/1975) Изузетан значај (1979) Историјске околности условиле су да деспот Ђурађ Бранковић, који је на престолу наследио деспота ...

СПРАТНА КУЋА ЉУБОМИРА ПОПОВИЋА У СЕЛУ КОЛАРИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1986) Кућa припада народној архитектури, сaгрaђeнa je половином деветнаестог вeкa кaо спрaтни обjeкaт сa укопaним подрумом у дeлу ...

СТАРА ДРУМСКА МЕХАНА ПОРОДИЦЕ МЛАДЕНОВИЋ У САРАОРЦИМА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1981) Велики значај (1983) Механа породице Младеновић у Сараорцима саграђена је у првој половини деветнаестог века као друмска ...

СТАРА КАФАНА ПОРОДИЦЕ ШТЕРИЋ У ОСИПАОНИЦИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1981) Стара кафана породице Штерић саграђена је половином деветнаестог века као друмска механа на значајном путном правцу Цариградског ...

СТАРА КУЋА У УЛИЦИ АНТЕ ПРОТИЋА БРОЈ 2 У СМЕДЕРЕВУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (2003) Кућа у Улици Анте Протића бр.2 у Смедереву саграђена је у првим деценијама деветнаестог века као варошка ...

ЦРКВA СВ. AРХИСТРAТИГA ГAВРИЛA У ОСИПAОНИЦИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1967) На некадашњем Цариградском друму, недалеко од Смедерева, налази се село Осипаоница, у коме је 1826. године у ...

ЦРКВА РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ЛИПАМА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (2000) Црква Рођења пресвете Богородице у Липама подигнута је 1884. године. Изведена је у духу класицизма уз делимичну ...

ЦРКВА СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У ВРАНОВУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (2002) Црква Свете Тројице у Вранову подигнута је 1893. године. Према неким подацима рађена је по копији пројекта ...

ЦРКВА СВЕТИХ ПЕТРА И ПАВЛА У КОЛАРИМА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1986) Црква Светих Петра и Павла подигнута је 1847. године на месту старе цркве брвнаре из 1717. године ...

ЦРКВА СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У СМЕДЕРЕВУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1982) Црква Светог великомученика Георгија у Смедереву спада међу највеће храмове XIX века у Србији. Изведена као прва ...