СРЕДЊЕВЕКОВНО БЛАГО СМЕДЕРЕВСКЕ ТВРЂАВЕ – ОД АРХЕОЛОШКИХ НАЛАЗА ДО МУЗЕЈСКИХ ЕКСПОНАТА

Музеј у Смедереву и  Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево су у среду 12. априла 2017. године, поводом шездесет и седам година постојања смедеревског музеја, заједнички организовали презентацију два најзначајнија примера златног накита пронађена у Смедеревској тврђави, који се данас чувају у збирци археолошких предмета смедеревског музеја.

Повод за заједничко представљање Музеја и Завода била је примопредаја златног пара наушница са монограмом Палеолога пронађених 2012. године приликом допунских археолошких ископавања сакралног комплекса у југоисточном делу Смедеревске тврђаве. По први пут су за јавност изложене смедеревске наушнице са грбом и монограмом, а уз њих и златна наушница са бисерима и драгим камењем, пронађена 1968. године приликом археолошких ископавања у Малом граду.

Бројној смедеревској публици је о златном смедеревском накиту говорио директор Регионалног завода, археолог Дејан Радовановић који је као руководилац допунских археолошких истраживања сакралног комплекса 2012. године у једном од гробова открио пар златних наушница. У својој презентацији под називом „Смедеревске златне наушнице – племенити трагови наше прошлости“ детаљно је представио не само ова два налаза, већ и њихов историјски контекст, као и историјат сакралног комплекса Смедеревске тврђаве.

Сам налаз је због своје лепоте, квалитета израде, материјализације и степена очуванаости одмах препознат као један од најзначајнијих из времена средњовековног Смедерева, док је због представе грба и монограма византијске династије Палеолог њихов историјски и културолошки значај много шири.

В.М.