УСПЕШНО ЈЕ ЗАВРШЕНА И ДРУГА ФАЗА РАДОВА НА СПОМЕНИКУ КУЛТУРЕ – ЦРКВИ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ОРЕОВИЦИ
20358

Црква Успења пресвете Богородице у Ореовици, Одлуком СО Жабари 1982. године утврђена за споменик културе, саграђена је 1821. године као чатмара са зидовима споља и изнутра омалтерисаним блатним малтером, кровом покривеним ћерамидом и подом од опеке старог формата.

Радови на храму у Ореовици започели су крајем лета 2015. године, заслугом Црквеног одбора, старешине храма јереја Зорана Живковића, као и донатора и мештана села који су обезбедили финансијска средства за замену кровног покривача, а затим су настављени у овој години заменом шашовца на своду, трему и стрехи цркве, као и санацијом олтарске преграде.

Обе фазе радова изведене су под сталним стручним конзерваторским надзором, a према „Пројекту санације цркве Успења пресвете Богородице у Ореовици“ који је 2012. године израдио Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево.

Средства за извођење друге фазе санационих радова Црквена општина Ореовица обезбедила је преко Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама.