УВИД У КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКУ БАШТИНУ ОПШТИНЕ МАЛО ЦРНИЋЕ

Током марта месеца текуће године, Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево спровео је теренскa истраживањa на простору општине Мало Црниће у циљу бележења материјалних трагова значајних за прошлост и културу овог краја.

Територија општине Мало Црниће заузима простор од 271 km2 и спада у неразвијене општине Браничевског управног округа. Простире се претежно у равници Стиг, односно долини реке Млаве, с тим да се у атару насеља Калиште у Млаву улива и њена највећа десна притока Витовница.

Мало Црниће је седиште општине која покрива деветнаест насеља, од којих се Салаковац, Батуша, Калиште, Кула, Топоница, Кобиље и Мало Градиште помињу још у Браничевском дефтеру из 1467. године, док се Мало и Велико Црниће називају Горње и Доње Црниће.

Два археолошка налазишта Римско утврђење Калиште и Остаци манастира Брадаче у Кули сведоче о сачуваним траговима далеке прошлости и животу на овом простору. Црква Заова која је током своје историје више пута рушена и обнављана, везује се за легенду о девојци Јелици која је опевана у народној песми „Бог никоме дужан не остаје“. Према легенди цркву су подигли браћа Радул и Павле Радић у XIV веку.

Захваљујући обављеном теренском истраживању на територији општине Мало Црниће забележен је значајан број објеката народног градитељства, индустријских и сакралних објеката, старих надгробних споменика и меморијала из Првог и Другог светског рата.