ВИЛА МИТИНАЦ
post-template-default,single,single-post,postid-19320,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-en_GB,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ВИЛА МИТИНАЦ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (2005)

Вила Митинац налази се на Плавинцу, на падини изнад десне обале Дунава, поред пута за Београд. Саградио ју је 1900. године смедеревски трговац Димитрије – Мита Стефановић као породичну кућу за одмор у природном окружењу винограда и воћњака.

Вила је подигнута на падини, услед чега је једним делом приземље укопано. Правоугаоне је основе са приземљем и спратом. Више пута је претрпела измене, али без битног нарушавања изгледа. Године 1925. дограђен је велики дрвени трем уз источни зид, као и једно мање стамбено крило уз северни зид. У приземљу су ходник, кухиња, купатило и дневна соба, а на спрату су салон, већа спаваћа и три мање собе. Главна фасада зграде симетрично је решена, тако да је у приземљу у централном делу улазни трем са великим лучним отвором, а са обе стране улаза налази се по један лучно засведен прозор. На спрату су троја двокрилна врата са наглашеним лучним завршецима и балкон са оградом од кованог гвожђа.

Разноврсност декоративних архитектонских елемената, посебно колористички нијансирана фасадна декорација у малтеру и дрвени елементи који украшавају кровни венац и трем по угледу на швајцарске виле издвајају је од осталих кућа за одмор у овом крају. Као вероватан узор за изглед ове виле био је Летњиковац краља Александра Обреновића који се налази недалеко од овог објекта.