ЗАВРШЕНА ЈЕ ДРУГА ФАЗА АРХЕОЛОШКИХ ИСТРАЖИВАЊА У РАМСКОЈ ТВРЂАВИ

У организацији Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево у понедељак 7. новембра 2016. године завршени су теренски радови друге фазе систематских археолошких истраживања Рамске тврђаве. Радови су изведени у оквиру реализације Главног пројекта обнове Рамске тврђаве.

Овогодишња ископавања су била сконцентрисана на западну зону унутрашњег простора тврђаве и донела су низ нових података о стратиграфији локалитета, архитектонским елементима бедема, кула и објеката у тврђави. Откривена је и већа количина грнчарије, металних предмета, камених кугли, делова стаклених посуда и других покретних археолошких налаза. Истраживањима је обухваћен простор од 180 m2 површине.

Средства за реализацију овогодишњих истраживачких радова у износу од 1.000.000,00 динара је обезбедило Министарство културе и информисања Републике Србије.