ЦРКВА СВЕТЕ ПЕТКЕ У ПОРОДИНУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1987)

Црква Свете Петке у Породину подигнута је у периоду од 1869. до 1872. године и налази се у центру села.

У основи је једнобродна грађевина са малом олтарском апсидом на истоку, бочним певницама и звоником уз западну фасаду. Просторно је подељена на олтар и наос, чији западни травеј са галеријом је преузео функцију припрате. Декоративна обрада фасада је изузетно скромна. Њу карактерише извођење архитектонских елемената у виду кровног венца, издужених и лучно завршених монофора, слепих окулуса и ниша, и у малтеру изведеног мотива крста на источној фасади. Посебна пажња је посвећена  обради западне фасаде којом доминира звоник.

Олтарски простор од наоса одваја иконостасна преграда изведена у класицистичком духу уз примену барокних декоративних елемената. Иконе на њој осликали су 1892. године сликари из Сомбора Димитрије и Зарија Мартиновић. Четири представе на зидовима бочних певница осликао је 1938. године руски емигрант Тодор Фарафанов.

У цркви се налазе вредни примери икона, богослужбених књига и сасуда, као и комада црквеног мобилијара.