СЕМИНАР И РАДИОНИЦА СЕКЦИЈЕ АРХИТЕКАТА ДКС У СТУДЕНИЦИ 2014.ГОДИНЕ

Секција архитеката Друштва конзерватора Србије организовала је од 24. до 27. августа 2014. године у манастиру Студеница семинар и радионицу под називом Грађевински материјали и конзерваторско рестаураторски поступци – камен.

У радном делу семинара излагања су имали: Зоран Ђајић, дипл.инж.геологије, председник удружења Камен Србије (Грађење природним каменом), др Владан Мартиновић, вајар,  професор Високе технолошке школе Аранђеловац (Ликовне вредности на површини стенске масе и на површини употребљеног камена), Зоран Васиљковић, вајар (Значај, улога и примена пешчара у клесарској традицији моравске Србије кнеза Лазара), Јоаким Стрибер, централни институт за конзервацију – Београд (Примена нових технологија у конзервацији наслеђа), Елена Васић  Петровић, дипл.инж.арх. и Ивана Цветковић, дипл.инж.арх, Завод за заштиту споменика културе Ниш (Проблематика конзервације камена на археолошким налазиштима) и Слободан Баришић, дипл.инж.арх, Републички завод за заштиту споменика културе Београд (Пројекат конзерваторско рестаураторских радова на мермерним фасадама и каменој пластици Богородичине цркве манастира Студеница).

У оквиру радионица учесници семинара су били у прилици да се практично упознају са ласерским чишћењем камена, мултиспектралном анализом, колометријом и ручном обрадом розете са карактеристичним мотивима моравске Србије и новом тектонском површином. Поред радног дела организован је и облилазак цркава студеничког слива.

Семинару и радионици присуствовали су и сарадници Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево.