СЛАВА ЗАВОДА

СЛАВА ЗАВОДА

Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево је у среду 22. октобра 2014. године прославио своју славу Свети Стефан Бранковић, коју обележава од 2002. године. Ове године домаћин славе био је Дејан Радовановић.

Стефан Бранковић или Стефан Слепи је син деспота Ђурђа Бранковића и отац сремског деспота Ђорђа Бранковића (у монаштву Максима Бранковића). Њега је султан Мехмед II заједно са братом Гргуром 1441. године одвео као таоце у Цариград и утамничио, а затим  и ослепео. Након смрти деспота Ђурђа и млађег брата деспота Лазара, за деспота је 1458. године изабран Стефан Слепи који је столовао у свом двору у Смедереву само годину дана. Служба овом светитељу настала је пре 1605. године.

Слави су ове године осим чланова колектива, пензионера и бивших радника Завода присуствовали и помоћник министра културе Александра Фулгоси, председник Друштва конзерватора Србије Снежана Јејић, начелник Подунавског управног округа Радослав Цокић, заменик градоначелника Бојан Теофиловић, начелник Градске управе Милијана Новаковић, представници установа културе Града Смедерева и колеге из других завода за заштиту споменика културе – Београда, Панчева, Зрењанина, Крагујевца и Ваљева.