РАМ И РАМСКА ТВРЂАВА КРОЗ ВЕКОВЕ

др Млађан Цуњак

Формат: 24 cm

Број страна: 128 страна

Писмо: ћирилица

Повез: мек, броширан

„Ова књига је настала као резултат дугогодишњег доласка и дужег боравка у рамском атару, нарочито у Рамској тврђави и њеном подграђу. Тешко је замислити лепше ужитке од седења на самој обали Дунава, на каменој тераси Кафане код Жике Скелеџије испод старе, доста оронуле липе, испијати капи укрћеног црног вина и посматрати залазак сунца, чији се последњи зраци одбијају од древних бедема Рамске горостаснице и тако рефлектујући њену слику у сребнасто-златној површи широког Дунава. Такав амбијент понекад је употпуњавао громки звук звона из дубине рамске тврђаве, као и глас Старине који нас зове да пођемо у походе Светињи која у утроби тврђаве чами. У таквом призору проф. др Александру Јовановићу и аутору ових редова није ништа друго преостало но да започнемо, по ко зна који пут, расправу о Раму, Ледерати и Рамској тврђави, као и о томе како је та светиња могла изгледати. Овим начином најискреније се захваљујем драгом колеги проф. др А. Јовановићу.(…)“

Уместо предговора
др Млађан Цуњак