ЦАРСКЕ И БОЧНЕ ДВЕРИ ПОСЛЕ РЕСТАУРАЦИЈЕ СУ ВРАЋЕНЕ У КРЊЕВО
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
20441
post-template-default,single,single-post,postid-20441,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЦАРСКЕ И БОЧНЕ ДВЕРИ ПОСЛЕ РЕСТАУРАЦИЈЕ СУ ВРАЋЕНЕ У КРЊЕВО

Цркви брвнари Св.Ђорђа у Крњеву враћене су царске и бочне двери након завршених конзерваторско-рестаураторских радова у Републичком заводу за заштиту споменика културе Београд. Радове је извела сликар-конзерватор Бранислава Станковић у периоду од јула 2013. године до марта 2015. године.

Иконе су рађене темпером на дрвету и биле су у веома лошем стању. Дрвени носилац је у изразито великој мери био оштећен црвоточином, а на царским дверима су на саставу дасака постојале распуклине по вертикали дуж целог носача. Увид у право стање бојеног слоја био је могућ тек након уклањања наслага нечистоћа и старог лака. Доња зона бочних двери била је премазана тамно црвеном бојом, а царске двери су у неком ранијем периоду добиле и декоративну резбарију која се сачувала у фрагментима. Конзерваторски радови обухватили су: фиксирање нестабилних делова и чишћење запрљаних површина, израду дрвених осигурача у виду лептирова и паркетажне мреже на полеђини двери, израду недостајућих елемената резбарене пластике, ретуш бојеног слоја, позлату и лакирање.

Царске и бочне двери временом су изгубиле своју употребну сврху јер је материја дрвета од кога су сачињене веома трошна, тако да су конзервиране као музејски експонат и као такве ће се чувати и повремено излагати.

31.3.2015.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.