ЦРКВА БРВНАРА, ШКОЛА И ГРОБЉЕ У КРЊЕВУ

Велики значај (1983)

У делу села званом Дивостин, у шуми поред сеоског гробља, налази се црква брвнара посвећена Светом Георгију. Подигнута је у првој половини XVIII века и припада групи најстаријих цркава брвнара у Србији. О њеној старости сведочи податак да је први пут обновљена крајем XVIII века.

Црква је једнобродне основе са полигоналном олтарском апсидом и дограђеним зиданим правоуганим тремом на западу. Временом су талпе премалтерисане са спољашње и унутрашње стране, зидови су окречени у бело, шиндра замењена бибер црепом и притом промењен и нагиб кровних равни. Са спољашње стране у малтерској обради изведени су пиластри, а испод стрехе низ слепих аркада. Све преправке допринеле су да црква изгуби карактеристике праве брвнаре.

Унутрашњи простор је засведен дрвеним коритастим сводом од шашовца, који је декоративно обогаћен са три розете, различите обраде. На таваници трема такође се налази розета. Амвон, крстионица и часна трпеза исклесани су у камену.

У цркви се чува збирка икона са краја XVIII и почетка XIX века, а на иконостасу се налазе старе иконе које припадају различитим периодима. Црква поседује и велики број вредних старих и ретких књига.

Поред цркве брвнаре у порти се налази масивна дрвена звонара и стара зграда школе из 1779. године. Ова зграда се данас користи за црквене потребе. У непосредном окружењу порте налази се гробље форимрано још 1820.године, на коме и данас постоји континуитет у сахрањивању, а у самој порти, северно од цркве, био је сахрањен смедеревски војвода Ђуша Вулићевић.