ЦРКВА БРВНАРА РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ЧЕТЕРЕЖУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19130
post-template-default,single,single-post,postid-19130,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЦРКВА БРВНАРА РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ЧЕТЕРЕЖУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1982)

Стара црква брвнара у селу Четереже подигнута је 1805. године и убраја се у најстарије храмове овог типа.  Налази се изван насеља, поред пута Жабари – Петровац на Млави. У пространој порти је 1854. године саграђена нова црква и обе су посвећене Рођењу пресвете Богородице.

Црква брвнара је једнобродне основе са полукружном олтарском апсидом са источне и правоугаоним тремом са западне стране. Трем је отворен и носе га три дрвена стуба. У унутрашњем простору није сачуван коритасти свод, па је потпуно видна кровна конструкција, као и конструкција свода. Њена унутрашњост подељена је само олтарском преградом. Зидови цркве су од храстових талпи, које су водоравно нанизане једна на другу и ужљебљене у дрвене стубове, а у делу апсиде су потпуно повијене и прате њен полукружни облик. Зидови су положени на темеље од необрађеног камена. Кров је низак,  благог нагиба, заобљен изнад апсиде и покривен бибер црепом. Зидови цркве су једно време са спољашње стране били омалтерисани блатним малтером и кречени у бело, о чему сведоче трагови брадве којом су орапављене површине талпи, али и остаци малтера на споју талпе и стуба у делу апсиде.

Иконостас у цркви је једноставне обраде, обојен у црно. На иконостасној прегради су само на врху две овалне иконе св. Богородице и св. Јована Богослова и Распеће.

Црква брвнара је 2000. године порушена и на њеном месту је направљена нова са армирано-бетонском скелетном конструкцијом и облогом од дрвета. Димензије ове цркве у основи су скоро исте као и старе, али је облик потпуно промењен. Нова црква има полукружну апсиду и полукружни трем, веома масиван, висок и стрм кров, са ублаженим нагибом широке стрехе, заобљен у делу олтара и трема и покривен шиндром. Данашња црква брвнара у Четережу представља умањену копију манастира Покајница и са старом црквом је везује само место.

 

 

Локација културног добра

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.