ЦРКВА БРВНАРА СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У ЛОЗОВИКУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1948)

Црква брвнара у Лозовику подигнута је на иницијативу и заједничко залагање мештана Лозовика и Сараораца. Са градњом се почело око 1806. године, али је довршена тек 1831. године.

Црква је грађена од храстових талпи на темељима од ломљеног камена и покривена ситном шиндром која личи на клис (првобитни покривач је била шиндра димензија сличних као на цркви Манастира Покајнице). У основи је 14,6х6,6 м тако да припада црквама брвнарама средње величине код нас. Подељена је на 4 дела: трем са стубовима, припрату која је преградом одвојена од наоса и полигонални олтарски простор са каменим олтаром. Има двоја врата, западна и северна, украшена профилисаним дашчицама и три мала прозора са гвозденим решеткама. Унутрашњост је засведена коритастим сводом од буковог шашовца.

Иконе на иконостасу осликао је иконописац Јован Стергевић, познатији као Јања Молер током 1831. и 1832. године.

У порти цркве некада је постојала школа и дрвена звонара са звонима која је лозовичкој цркви поклонио Кнез Милош. Након изградње нове цркве у Лозовику 1895. године звона су пренета из звонаре у звоник нове цркве, али су у Првом светском рату однета у Аустроугарску и претопљена. Стара школа радила је до 1874. године, али од ње данас нема ни трага.

Већи радови на цркви брвнари извођени су 1931. године поводом прославе стогодишњице храма, затим седамдесетих година XX века под руководством Завода за заштиту споменика културе Крагујевац и 2003-2004. године под руководством Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево.