ЦРКВА БРВНАРА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

Велики значај (1983)

Црква брвнара посвећена Светом пророку Илији налази се у централном делу градског гробља у Смедеревској Паланци. Подигнутa je углавном захваљујући средствима кнеза Милоша Обреновића у периоду 1827-1828. године и представља једну од ретких варошких цркава брвнара. Све до 1906. године налазила у центру вароши, када је крајем XIX века након изградње новог храма у порти посвећеног Прeобрaжeњу Христовом, црква брвнара пренета на варошко гробље.

Једнобродне је основе са полигоналном олтарском апсидом, без трема. По површини ово је највећа сачувана црква брвнара без трема у Србији. Просторно је подељена на олтарски простор, наос и припрату. Саграђена је од храстове грађе, на темељима од притесаног камена. Кров је низак, са широком стрехом. Некада је био покривен ћерамидом, коју је касније заменио бибер цреп, а данас је на крову ћерамида индустријске производње.

Унутрашњост цркве је засведена коритастим сводом од профилисаног шашовца. Под је од опеке квадратног формата. Талпе цркве су у угловима обележене зарезима који су помогли да се црква након расклапања и пресељења на гробље поново склопи.

У цркви је аутентичан иконостас из тридесетих година XIX века. Све иконе на иконостасу, изузев царских двери, рад су Јање Молера. Од вредних покретних предмета у цркви се чува свећњак израђен у једном комаду дрвета, бакарни крст и велики чираци од кованог гвожђа.