ЦРКВА РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ЧЕТЕРЕЖУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19127
post-template-default,single,single-post,postid-19127,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЦРКВА РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ЧЕТЕРЕЖУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1982)

Црква Рођења пресвете Богородице у Четережу саграђена је 1854. године поред старе цркве брвнаре с почетка XIX века.

Изведена је у класицистичком духу уз примену елемената барока. У основи је једнобродна грађевина, са олтарском апсидом на истоку и бочним певницама, док је на западу припрата са звоником. Просторно је подељена на олтар, наос и припрату са галеријом. Фасадну декорацију карактеришу архитектонски елементи у виду кордон и кровног венца,  лезена, лучно завршених прозорских отвора – монофора, од којих су поједини слепи, као и скромна обрада портала. Посебан нагласак је на западној фасади којoм доминира масиван звоник.

Иконе на иконостасу настале су у другој половини XIX века. По свом сликарском квалитету нарочито се издвајају престоне иконе, које указују на сликара блиског делу Живка Павловића. Зидно сликарство је рад руског емигранта Тодора Фарафанова из 1934. године.

Црква Рођења пресвете Богородице у Четережу поседује и вредне богослужбене књиге и сасуде углавном из XIX века.

 

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.