ЦРКВА РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МИЛОШЕВЦУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19297
post-template-default,single,single-post,postid-19297,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЦРКВА РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МИЛОШЕВЦУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1988)

Црква Рођења пресвете Богородице у Милошевцу подигнута је 1870. године. Ова година опречна је податку, који се често наводи у литератури, да је њу градио Јохан Кригер 1842. године.

Изведена је у класицистичком духу, као једнобродна грађевина са куполом. Просторно је подељена на олтарску апсиду на истоку, наос са правоугаоним певницама и припрату са галеријом и звоником на западу. Обраду фасаде карактеришу архитектонско-декоративни елементи попут подеоног и кровног венца, фриза слепих аркадица и пиластара, прозорски отвори у виду монофора и наглашени портали.

Изузетну уметничку целину у цркви представљају иконе на олтарској прегради изведеној у класицистичком духу, рад Николе Марковића иконописац из Пожаревац. Унутрашње зидове цркве карактерише посебан ефекат обједињавања простора сликаном имитацијом мермера тзв. мраморисање, флорално-геометријски орнамент који прати архитектонске елементе и сликани медаљони.

Црква поседује вредене примере богослужбених књига, сасуда и икона.

 

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.