ЦРКВА СВЕТЕ ПЕТКЕ У ПОРОДИНУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19124
post-template-default,single,single-post,postid-19124,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЦРКВА СВЕТЕ ПЕТКЕ У ПОРОДИНУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1987)

Црква Свете Петке у Породину подигнута је у периоду од 1869. до 1872. године и налази се у центру села.

У основи је једнобродна грађевина са малом олтарском апсидом на истоку, бочним певницама и звоником уз западну фасаду. Просторно је подељена на олтар и наос, чији западни травеј са галеријом је преузео функцију припрате. Декоративна обрада фасада је изузетно скромна. Њу карактерише извођење архитектонских елемената у виду кровног венца, издужених и лучно завршених монофора, слепих окулуса и ниша, и у малтеру изведеног мотива крста на источној фасади. Посебна пажња је посвећена  обради западне фасаде којом доминира звоник.

Олтарски простор од наоса одваја иконостасна преграда изведена у класицистичком духу уз примену барокних декоративних елемената. Иконе на њој осликали су 1892. године сликари из Сомбора Димитрије и Зарија Мартиновић. Четири представе на зидовима бочних певница осликао је 1938. године руски емигрант Тодор Фарафанов.

У цркви се налазе вредни примери икона, богослужбених књига и сасуда, као и комада црквеног мобилијара.

 

 

 

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.