ЦРКВА СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ И СТАРА ШКОЛА У ЦЕРОВЦУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
18789
post-template-default,single,single-post,postid-18789,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЦРКВА СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ И СТАРА ШКОЛА У ЦЕРОВЦУ

Црква Св. Тројице и стара школа у Церовцу код Смедеревске Паланке чине комплекс народног градитељства из прве половине XIX века. За простор данашњих насеља Церовац, Придворице и Водице везује се средњевековна област Некудим у којој се налазио летњи двор српских деспота Стефана Лазаревића и Ђурђа Бранковића.

По предању церовачка црква брвнара подигнута је 1822. године на месту где је у Првом српском устанку био збег народа. Црква Св. Тројице налази се изван насеља, у шуми на потезу Липовац код извора Змајевац. Направљена је на четворомеђи села Церовац, Ратари, Башин и Клока. Изворни изглед цркве брвнаре је промењен када су зидови од талпи споља обзидани циглом и омалтерисани, а изнутра у више слојева малтерисани преко летвица закуцаних у талпе. Црква је једнобродна грађевина са полукружном олтарском апсидом у ширини наоса на источној страни и малим бочним конхама накнадно дозиданим. Приложнички записи на западним и северним вратима сведоче о обнови храма 1860. године. Испод једног дела крова сачуван је и стари кров са шиндром. У унутрашњости храма доминира висока олтарска преграда са богатом резбаријом која је позлаћена и иконама Димитрија Посниковића из друге половине XIX века.

Стара школа у близини цркве објекат је народног градитељства, подигнут као кућа са тремом и оџаклијом. Коришћена је као школа у периоду од 1840. до 1860. године. Грађена је у бондручном систему са испуном од чатме, на темељима од камена. Правоугаоне је основе са централно постављеним тремом из кога се улази у једну велику просторију и две мање бочне.

У порти цркве налази се и већи број гробова, међу којима су најстарији споменици из 1825. и 1826. године. У храму се на јужном зиду наоса налази спомен плоча постављена 1922. године, са именима церовчана погинулих у ратовима 1912 –1919. године.

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.