ЦРКВА СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У ЖАГУБИЦИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1983)

Црква Свете Тројице у Жагубици подигнута је у периоду од 1873. до 1875. године у центру варошице. Изведена је у духу романтичарског историцизма. У основи је једнобродна грађевина са олтарском и бочним апсидама и звоником. Просторно је подељена на олтар, наос и припрату са галеријом, над којом је изведен звоник. На фасадама су у обради наглашени портали, као и прозорски отвори у виду монофора и окулуса који су оивичени правилно поређаним комадима црвене опеке. Посебна пажња посвећена је обради западне фасаде.

Висока олтарскa преградa изведенa je у класицистичком духу уз примену барокно-рокајне позлаћене декорације. Деветнаест икона, рад сликара Николе Марковића из 1874. године,  распоређено је у три зоне. У унутрашњости, на северном и јужном зиду, као и у певницама биле су насликане двадесет и три фигуре светитеља, које су крајем XX века прекречене.

Црква поседује и вредне примере покретних икона, богослужбених књига и предмета примењене уметности, као и комада црквеног мобилијара. У порти се источно од олтарске апсиде налази велики надгробни споменик у виду крајпуташа из 1826. године.