ЦРКВА СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У ЖАГУБИЦИ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19067
post-template-default,single,single-post,postid-19067,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЦРКВА СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У ЖАГУБИЦИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1983)

Црква Свете Тројице у Жагубици подигнута је у периоду од 1873. до 1875. године у центру варошице. Изведена је у духу романтичарског историцизма. У основи је једнобродна грађевина са олтарском и бочним апсидама и звоником. Просторно је подељена на олтар, наос и припрату са галеријом, над којом је изведен звоник. На фасадама су у обради наглашени портали, као и прозорски отвори у виду монофора и окулуса који су оивичени правилно поређаним комадима црвене опеке. Посебна пажња посвећена је обради западне фасаде.

Висока олтарскa преградa изведенa je у класицистичком духу уз примену барокно-рокајне позлаћене декорације. Деветнаест икона, рад сликара Николе Марковића из 1874. године,  распоређено је у три зоне. У унутрашњости, на северном и јужном зиду, као и у певницама биле су насликане двадесет и три фигуре светитеља, које су крајем XX века прекречене.

Црква поседује и вредне примере покретних икона, богослужбених књига и предмета примењене уметности, као и комада црквеног мобилијара. У порти се источно од олтарске апсиде налази велики надгробни споменик у виду крајпуташа из 1826. године.

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.