ЦРКВА СВЕТИХ БЕСРЕБРЕНИКА КОЗМЕ И ДАМЈАНА У АЗАЊИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1999)

Црква Светих бесребреника Козме и Дамјана у Азањи подигнута је у периоду од 1884. до 1889. године добровољним прилозима мештана и налази се у центру села.

Изведена је у класицистичком духу уз примену елемената романтизма. У основи је једнобродна грађевина просторно подељена на наос са двема певничким апсидама са северне и јужне стране, олтарски простор на истоку и припрату са витким звоником на западу. Фасадну декорацију одликује извођење кордон и вишеструко профилисаног кровног венаца, прислоњених пиластара који прате унутрашњу поделу простора, детаља попут слепих окулуса и посебнa обрадa улазних портала са наглашеним троугаоним тимпанонима.

Живопис је дело непознатог мајстора, док је већину икона на иконостасној прегради урадио крајем XIX века Настас Томић, живописац из Крушевца.

Црква  поседује вредне иконе, богослужбене књиге и сасуде. Међу њима посебно су високе уметничке вредности: дрвена дарохранилица коју је цркви 1889. године приложио Вучко М. Богдановић из Смедерева и престони крст филигранске израде. На њему је сребрном жицом изведен текст посвете: „Овај свети Крст добавио је из Св. Горе јереј азањски поч. Коста р. 1830. умро 1886.г. мес. маја и предаде га сину јереју Михајлу р. 1863.17.2. +, а окова га и украси у Приштини унук му Милорад М. Мајсторовић ђенерал штабни пуковник предаде га брату јереју Кости р. 1894. год. да св. именом Божјим благосиља своје стадо. Лета 1928. августа 29. на св. Јована Приштина“.