ЦРКВА СВЕТИХ ПЕТРА И ПАВЛА У РАНОВЦУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1969/1987)

Црква Светих Петра и Павла у Рановцу подигнута је 1875/76. године. Налази се ван центра села, на једном брегу. Изведена је у духу романтичарског историцизма. У основи је једнобродна грађевина са олтарском апсидом на истоку, бочним певничким апсидама и звоником на западу. Просторно је подељена на једноделни олтарски простор, наос са петостраним певничким просторима и припрату са галеријом над којом је изведен звоник. Декорацију фасада одликују архитектонски елементи у виду кровног и подеоног венца, фриза слепих аркадица и детаљи изведени црвеном опеком, који својим обликом прате лучне завршетке правих и слепих монофора и окулуса. Посебна пажња посвећена је обради западне фасаде са наглашеним улазним порталом, осликаним нишама и лунетом, једним окулусом и  витким звоником.

Иконе на олтарској прегради и живопис новијег су датума.

Црква поседује вредне примере икона, богослужбених књига и сасуда. Нарочито се издвајају три иконе које су 1969. године утврђене за споменик културе. Реч је о иконама: Христ на престолу рад сликара зографа из средине XVIII века, Богородица са Светим Николом, Светим Јованом, Светим Георгијем, Светим Савом, Светим Симеоном и Светим Димитријем, рад пожаревачког сликара Живка Павловића из 1835. године и икона Светих Петра и Павла из 1837. године, рад сликара зографа са југа.