ЦРКВА СВЕТИХ ПЕТРА И ПАВЛА У РАНОВЦУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
18893
post-template-default,single,single-post,postid-18893,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЦРКВА СВЕТИХ ПЕТРА И ПАВЛА У РАНОВЦУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1969/1987)

Црква Светих Петра и Павла у Рановцу подигнута је 1875/76. године. Налази се ван центра села, на једном брегу. Изведена је у духу романтичарског историцизма. У основи је једнобродна грађевина са олтарском апсидом на истоку, бочним певничким апсидама и звоником на западу. Просторно је подељена на једноделни олтарски простор, наос са петостраним певничким просторима и припрату са галеријом над којом је изведен звоник. Декорацију фасада одликују архитектонски елементи у виду кровног и подеоног венца, фриза слепих аркадица и детаљи изведени црвеном опеком, који својим обликом прате лучне завршетке правих и слепих монофора и окулуса. Посебна пажња посвећена је обради западне фасаде са наглашеним улазним порталом, осликаним нишама и лунетом, једним окулусом и  витким звоником.

Иконе на олтарској прегради и живопис новијег су датума.

Црква поседује вредне примере икона, богослужбених књига и сасуда. Нарочито се издвајају три иконе које су 1969. године утврђене за споменик културе. Реч је о иконама: Христ на престолу рад сликара зографа из средине XVIII века, Богородица са Светим Николом, Светим Јованом, Светим Георгијем, Светим Савом, Светим Симеоном и Светим Димитријем, рад пожаревачког сликара Живка Павловића из 1835. године и икона Светих Петра и Павла из 1837. године, рад сликара зографа са југа.

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.