ЦРКВА СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА У БАНИЧИНИ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19239
post-template-default,single,single-post,postid-19239,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЦРКВА СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА У БАНИЧИНИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (2002)

Црква Светог архангела Гаврила у Баничини подигнута је 1892. године у центру села. Изведена је у класицистичком духу уз примену елемената романтизма.

У основи је једнобродна грађевина, просторно подељена на наос са певничким просторима са северне и јужне стране, олтарску апсиду на истоку и припрату са галеријом на западу,  над којом је изведен високи звоник. Засведена је полуобличастим сводом. Скромну декорацију фасада, поред три профилисана подеона венца, посебно карактерише нагласак на западном прочељу. Улазни портал завршава се троугаоним тимпаноном, док је читава фасада издужена атиком таласастих контура са малим окулусом у оси. Вертикалност је додатно наглашена витким звоником који се надовезује на западну фасаду.

Црква је осликана непосредно по изградњи. Мајстор живописа као и икона на олтарској прегради није познат.

Споменички карактер цркве у Баничини не огледа се само у њеном архитектонском концепту и вредности сликарске целине већ и у томе што је место евоцирања сећања на људе и догађаје из прошлости овог краја. О томе сведоче гроб једног од најистакнутијих јунака Првог српског устанка Станоја Главаша и споменик палим ратницима у ослободилачким ратовима Србије 1912-1918. године који се налазе у порти цркве.

 

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.