ЦРКВА СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА У РАКИНЦУ

Црква Светог архангела Гаврила у Ракинцу подигнута је 1875. године заслугом свешеника Милоша Илића.

Црква припада типу једнобродних грађевина, правоугаоне основе. Просторно је подељена на наос на који се са источне стране надовезује олтарска апсида и звоник на преслицу изведен изнад западног прочеља цркве. Скромну фасадну декорацију чине профилисани кровни венац, лучна профилација у штуко малтеру изнад прозорских отвора у облику монофора и слепи окулус на западном прочељу. Западни и северни портал посебно су наглашени искакањем из равни зида и извођењем тимпанона у врху.

Олтарски простор од наоса одваја иконостасна преграда изведена у класицистичком духу. Иконе на њој осликао је мајстор скромнијих сликарских могућности, техником уља на дасци.

Живопис невеликих уметничких вредности урадио је непознати сликар 1925. године у техници ал секо.

У знак сећања на пале ратнике у ратовима за ослобођење Србије 1912-1918. године, у порти је 1925. године подигнут споменик изузетно лепо скултурално решен у виду балдахина са крстом на врху. Поред овог споменика у порти се налази и надгробни споменик свешеника Милоша Илића, заслужног за подизање цркве.