ЦРКВА СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА У РАКИНЦУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19288
post-template-default,single,single-post,postid-19288,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЦРКВА СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА У РАКИНЦУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (2002)

Црква Светог архангела Гаврила у Ракинцу подигнута је 1875. године заслугом свешеника Милоша Илића.

Црква припада типу једнобродних грађевина, правоугаоне основе. Просторно је подељена на наос на који се са источне стране надовезује олтарска апсида и звоник на преслицу изведен изнад западног прочеља цркве. Скромну фасадну декорацију чине профилисани кровни венац, лучна профилација у штуко малтеру изнад прозорских отвора у облику монофора и слепи окулус на западном прочељу. Западни и северни портал посебно су наглашени искакањем из равни зида и извођењем тимпанона у врху.

Олтарски простор од наоса одваја иконостасна преграда изведена у класицистичком духу. Иконе на њој осликао је мајстор скромнијих сликарских могућности, техником уља на дасци.

Живопис невеликих уметничких вредности урадио је непознати сликар 1925. године у техници ал секо.

У знак сећања на пале ратнике у ратовима за ослобођење Србије 1912-1918. године, у порти је 1925. године подигнут споменик изузетно лепо скултурално решен у виду балдахина са крстом на врху. Поред овог споменика у порти се налази и надгробни споменик свешеника Милоша Илића, заслужног за подизање цркве.

 

 

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.