ЦРКВА СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА, СТАРА ШКОЛА И ГРОБЉЕ У ШЕТОЊАМА
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
18889
post-template-default,single,single-post,postid-18889,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЦРКВА СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА, СТАРА ШКОЛА И ГРОБЉЕ У ШЕТОЊАМА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1986)

Црква Светог архангела Михаила у Шетоњама подигнута је 1829. године, с тим што је припрата са звоником нешто касније дозидана. Као њен мајстор-неимар наводи се Милутин Гођевац. Заједно са зградом старе школе и гробљем лоцирана је недалеко од центра села на путу ка Великом Лаолу. Изведена је у класицистичком духу, као једнобродна грађевина са олтарском апсидом на истоку, мањим бочним певничким апсидама и звоником на западу. Просторно је подељена на једноделни олтарски простор, наос са плитким, полукружним певничким просторима и припрату са галеријом и звоником. Фасадна декорација је изузетно скромна и сведена углавном на обраду западног прочеља са наглашеним улазним порталом, архитектонским елементима у виду пиластара, монофора, окулуса и масивним звоником у завршници. Декорацију осталих фасада карактеришу само прозорски отвори у виду монофора. Иконе на олтарској прегради и живопис су новијег датума. Црква поседује вредне примере икона, богослужбених књига и сасуда.

Зграда старе школе са два оделења и тремом, подигнута је 1859. године. Налази се у порти, северно од цркве. Данас је реновирана, а неко време је служила и као парохијски дом.

Југоисточно од цркве формирано је током XVIII и XIX века старо гробље. С обзирома на то да су надгробни споменици клесани од  изузетно порозног зрнастог пешчара временом је дошло до њихове девастације. На њима није сачуван ни један натпис, а тек на понеком се може уочити геометријски орнамент, најчешће у облику крста.

 

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.