ЦРКВА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА У НОВОМ СЕЛУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19285
post-template-default,single,single-post,postid-19285,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЦРКВА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА У НОВОМ СЕЛУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1988)

Црква Светог Георгија у Новом Селу подигнута је 1893. године.

Изведена је у духу романтизма, као једнобродна грађевина просторно подељена на олтарски простор на истоку, наос са бочним певницама и припрату са галеријом и звоником на западу. Фасадну декорацију одликује подела на зоне, извођењем вишеструко профилисаног кровног и три подеона венца, од којих један прати облик лучно завршених прозорских отвора у виду монофора и окулуса, а други испод кровног венца дефинише зону са детаљима у облику слепих окулуса и квадрата изведених у малтеру. Обради западне фасаде посвећена је посебна пажња почев од портала наткривеног малим тремом на две воде, извођењем две слепе полукружно засведене нише и окулуса, као и бифором у завршници масивног звоника.

Иконе на иконостасној прегради радила су двојица непознатих мајстора, техником уља на платну кашираном на дрвену подлогу.

У цркви се налазе вредни примери богослужбених књига, сасуда, икона и комада црквеног мобилијара.

У знак сећања на погинуле ратнике из овог краја у ратовима за ослобођење Србије 1912-1918. године у порти је подигнут споменик од сивог мермера у облику обелиска.

 

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.