ЦРКВА СВЕТОГ НИКОЛЕ У АЛЕКСАНДРОВЦУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19117
post-template-default,single,single-post,postid-19117,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЦРКВА СВЕТОГ НИКОЛЕ У АЛЕКСАНДРОВЦУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1985)

Црква Светог Николе у Александровцу подигнута је 1884. године у центру села.

У основи је једнобродна грађевина са олтарском апсидом која се надовезује на источни травеј, бочним певничким конхама и звоником на западу. Просторно је подељена на олтар, наос и припрату са галеријом, изнад које је звоник. Скромну декорацију фасада карактерише употреба архитектонских елемента у виду кровног венца и издужених, лучно завршених монофора. Посебан акценат је дат обради западне фасаде са наглашеним, у поље извученим порталом. Грађевином доминира звоник са часовником, на чијем четвртастом постољу са западне стране се налази бронзана плоча са натписом: „СВ. Никола 1884“. Уз спољни зид олтарске апсиде 1923. године подигнута је спомен костурница незнаним јунацима палим у борбама на Александровачким положајима 1915.године.

Олтарски простор је од наоса одвојен високом преградом изведеном у класицистичком духу са позлаћеном дуборезном декорацијом, нарочито богатом на царским и бочним дверима. Иконе су распоређене у три зоне, а осликали су их 1885. године вршачки сликари  Аца и Жива Радак.

Црква поседује лепе и вредне примере икона, богослужбених књига, сасуда и црквеног мобилијара.

 

 

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.