ЦРКВА СВЕТОГ НИКОЛЕ У ГОЛУПЦУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19014
post-template-default,single,single-post,postid-19014,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЦРКВА СВЕТОГ НИКОЛЕ У ГОЛУПЦУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1983)

Црква Светог Николе у Голупцу подигнута је oко 1840. године на месту старије цркве брвнаре из XVIII века. Током осамдесетих година XX века претрпела је измене, доградњом припрате са звоником. Налази се недалеко од центра града и пута Београд-Кладово.

У основи је једнобродна грађевина, са олтарском апсидом на истоку, мањим бочним певничким апсидама и звоником на западу. Просторно је подељена на једноделни олтарски простор, наос са плитким полукружним певничким просторима и припратом над којом је изведен звоник. Декорација фасада је изузедно скромна и сведена на профилацију кровног венца, пиластре постављене као угаона ојачања, једноставну обраду прозорских отвора и портала.

Живопис и иконе на олтарској прегради су новијег датума.

Црква поседује вредне примере икона, богослужбених књига и сасуда, као и комада црквеног мобилијара. Од њих се нарочито издвајају иконе са старог иконостаса које је осликао Андрија Дијак 1847. године.

 

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.