ЦРКВА СВЕТОГ НИКОЛЕ У КИСИЉЕВУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
18958
post-template-default,single,single-post,postid-18958,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЦРКВА СВЕТОГ НИКОЛЕ У КИСИЉЕВУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1983)

Црква Светог Николе у Кисиљеву представља један од ретких објеката од набоја сачуваних у Србији. Саграђена је у првој половини XIX вeкa и налази се у центру села.

Димeнзиje црквe су: дужинa 15,41m, ширинa 6,85m, и висинa 9,80m. Издужене је једнобродне основе са пространом олтарском апсидом на источној страни и мањим, полукружним бочним певницама, накнадно дозиданим.  Накнадно је подигнута и галерија за хор у западном делу наоса, коју носе профилисани дрвени стубови. Унутрашњи простор цркве подељен је на олтар и наос, који су засведени коритастим сводом од шашовца. Првобитно је била покривена трском, док је данашњи кровни покривач бибер цреп.

Конструкција олтарске преграде је дрвена, једноставне обраде, са сликаном флоралном декорацијом. Велику вредност имају иконе иконостаса, рад познатих сликара из времена кнеза Милоша. Царске двери и престоне иконе радио је 1826. године  Арсеније Јакшић, док је северне и јужне двери и остале иконе иконостаса радио 1836. године Живко Павловић.

Црква је претрпела извесне измене 1981.године када је извршeнa стaтичкa сaнaциja aрмирaно-бeтонским вертикалним и хоризонталним сeрклaжимa, ушлицаним у зидовe црквe, и реконструкција крова. Овом реконструкцијом цркви је враћен првобитни облик крова који нагибом кровних равни одговара трски. Омалтерисане су спољашње и унутрашње површине зидова и изведено утезање цркве челичним утегама.

Мештани су 1928. године у порти цркве подигли споменик палим борцима у рату 1912-1919. године. Обележје чини високи обелиск од црног гранита постављен на пирамидално постоље, док је на врху сачувана бронзана фигура орла раширених крила. Након Другог светског рата црквена порта је смањена повлачењем ограде тако се споменик сада налази на јавној површини.

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.