ЦРКВА СВЕТОГ ПРЕОБРАЖЕЊА У ШАПИНАМА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1969/1990)

Црква Светог Преображења у Шапинама подигнута је у центру села крајем пете деценије XIX века. У основи је једнобродна грађевина, са олтарском апсидом на истоку, мањим бочним певничким апсидама и звоником на западу. Просторно је подељена на олтар, наос и припрату. Грађена је у бондручној конструкцији са испуном од блата, ћерпича и комадића црепа, малтерисана и окречена у бело. Фасаде су равне, без употребе архитектонске декорације осим у виду кровног венца.

Дрвени иконостас са тридесет и четири иконе распоређене у три зоне осликао је зограф невелике сликарске вештине 1870/71. године, о чему сведоче приложнички записи. Црква поседује и вредне примере икона, богослужбених књига и сасуда. Изузетно вредно дело представља икона Богородице са малим Христом из 1767. године, рад зографа са југа, изведена техником темпера на дрвету, која је првобитно 1969. године утврђена за споменик културе.

У знак сећања на пале ратнике овог краја у ратовима за ослобођење Србије 1912-1918. године, у порти је 1921. године подигнут спомененик у виду обелиска од белог венчачког мермера.