ЦРКВА СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У МИХАЈЛОВЦУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (2000)

Црква Светог пророка Илије у Михајловцу подигнута је 1873. године као задужбина трговца Петра Радовановића Брдара. Изнад западног портала цркве налази се мермерна плоча са натписом: „Оваи свети Храм Божии у славу и чест свети Пророку Илiи сазид Петар Радовановић из Мiхаиловца о свом собственом новцу помоћу обштинског матерiала и то 300 000 хилада комада цигле и 22 хилиаде ока креча с подвозом. Дана 20. јулиа 1873. године“.

Црква је изведена као једнобродна грађевина, просторно подељена на наос на који се надовезују споља петостране изнутра полукружне, олтарска апсида на истоку,  две певничке апсиде са северне и јужне стране и припрата са хором и звоником на западу. Фасаду цркве карактерише скромна декорација коју чине кровни венци и црвеном опеком изведени детаљи који својим обликом прате лучне завршетке прозорских отворa.

На соклу јужног зида цркве налази се надгробна плоча од црвеног мермера на којој је исписано : „Христиане! испод овог спомена лежи тело Петра Радовановића у гробници, жи: михаиловачког и нигда незаборавленог дародавца у заиедници са супругом своиом Петриом и целом фамилиом, с десне стране овог свети храма почиваиу. Престави се у 65. год. свог живота мца 30 декембра 1880. лета.“

Вредну сликарску целину чине иконе на иконостасној прегради, које је осликало више мајстора, како се наводи у приложничким натписима 1873. године.  Према неким подацима иконе у зони парапета радио је Аца или Жива Радак.

Црква у Михајловцу поседује вредне богослужбене књиге и сасуде. Међу њима се издваја путир, рад бечког златара Ђорђа Јовановића, који је 1836. године цркви поклонио кнежевић Михаило Обреновић.