ЦРКВА СВЕТОГ ПРОРОКА ЈЕРЕМИЈЕ У ВРБОВЦУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (2000)

Црква Светог пророка Јеремије налази се у центру села Врбовца у пространој ограђеној порти. Подигнута је 1939. године као спомен црква са костурницом у коју су пренети земни остаци ратника 11. пука Шумадијске дивизије I позива, храбро палих у борбама на Врбовачким косама и Церјаку октобра 1915. године. Историјске околности су условиле да она не буде само трајна меморија на изгинуле ратнике у бици на Врбовачким косама и Церјаку, већ и на људе и догађаје у ратовима 1912-1918. године о чему сведоче и три спомен плоче од црног мермера.

Изведена је у духу моравске школе српске средњовековне архитектуре. У основи је триконхална грађевина сажетог типа са једном куполом, добијена тако што су прaвoугaoнoj oснoви, у кojу je уписaн крст, дoдaтe три aпсидe сa истoчнe, jужнe и сeвeрнe стрaнe. На тај начин је створена кoмпaктнa цeлинa сa oлтaрским прoстoрoм на истоку, нaoсoм сa купoлoм и двема певницама са северне и јужне стране и припратом на западу над којом су галерија и звоник са куполом. Испод олтарског простора, налази се спомен костурница. Реч је о малој просторији полукружне основе у габаритима олтарске апсиде у коју се улази преко отвора у поду наоса. Црква је зидана опеком у кречном малтеру, малтерисана и окречена белом бојом уз употребу црвене за наглашавање појединих архитектонских и декоративних елемената. Декоративна обрада фасада заснована је на узорима традиционалне средњовековне архитектуре моравске стилске групе (хоризонтална и верикална елевација, полихромија, декоративна пластика).

Зидно сликарство и иконе на иконостасној прегради врбовачке цркве рад су руског академског сликара Андреја Биценка, који је био ангажован на њеном осликавању током 1938. године.