ЦРКВА СВЕТОГ ПРОРОКА ЈЕРЕМИЈЕ У ВРБОВЦУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19396
post-template-default,single,single-post,postid-19396,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЦРКВА СВЕТОГ ПРОРОКА ЈЕРЕМИЈЕ У ВРБОВЦУ

 

 

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (2000)

Црква Светог пророка Јеремије налази се у центру села Врбовца у пространој ограђеној порти. Подигнута је 1939. године као спомен црква са костурницом у коју су пренети земни остаци ратника 11. пука Шумадијске дивизије I позива, храбро палих у борбама на Врбовачким косама и Церјаку октобра 1915. године. Историјске околности су условиле да она не буде само трајна меморија на изгинуле ратнике у бици на Врбовачким косама и Церјаку, већ и на људе и догађаје у ратовима 1912-1918. године о чему сведоче и три спомен плоче од црног мермера.

Изведена је у духу моравске школе српске средњовековне архитектуре. У основи је триконхална грађевина сажетог типа са једном куполом, добијена тако што су прaвoугaoнoj oснoви, у кojу je уписaн крст, дoдaтe три aпсидe сa истoчнe, jужнe и сeвeрнe стрaнe. На тај начин је створена кoмпaктнa цeлинa сa oлтaрским прoстoрoм на истоку, нaoсoм сa купoлoм и двема певницама са северне и јужне стране и припратом на западу над којом су галерија и звоник са куполом. Испод олтарског простора, налази се спомен костурница. Реч је о малој просторији полукружне основе у габаритима олтарске апсиде у коју се улази преко отвора у поду наоса. Црква је зидана опеком у кречном малтеру, малтерисана и окречена белом бојом уз употребу црвене за наглашавање појединих архитектонских и декоративних елемената. Декоративна обрада фасада заснована је на узорима традиционалне средњовековне архитектуре моравске стилске групе (хоризонтална и верикална елевација, полихромија, декоративна пластика).

Зидно сликарство и иконе на иконостасној прегради врбовачке цркве рад су руског академског сликара Андреја Биценка, који је био ангажован на њеном осликавању током 1938. године.

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.