ЦРКВА СВЕТОГ ВАЗНЕСЕЊА У ЖАБАРИМА
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19114
post-template-default,single,single-post,postid-19114,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЦРКВА СВЕТОГ ВАЗНЕСЕЊА У ЖАБАРИМА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1985)

Црква Светог Вазнесења у Жабарима подигнута је 1874. године у центру насеља, близу пута Пожаревац – Свилајнац. Изведена је у класицистичком духу и у основи је једнобродна грађевина са олтарском апсидом која се надовезује на источни травеј, бочним певничким конхама и звоником на западу. Просторно је подељена на олтар, наос и припрату са галеријом, изнад које је изведен звоник. Скромну декорацију фасада карактерише извођење архитектонских елемента у виду кровног и подеоног венца и високих, лучно завршених монофора. Док су бочне фасаде мирне и сведене, западна фасада је у обради нешто богатија и нарочито истакнута витким звоником у завршници.

Изузетно вредну сликарску целину чини иконостасана преграда изведена у класицистичком духу уз примену барокно-рокајне позлаћене декорације. Иконе на њој осликао је Димитрије Посниковић током осме деценије XIX века. Посниковићу или мајстору из његове радионице приписује се и композиција Богородица у слави на своду олтарског простора. Преостали живопис који се данас налази у цркви је новијег датума. Рад је академског сликара Душана Мојсиловића-Сида из 1988. године и изведен је преко веома оштећених композиција Тодор Фарафанов из 1938. године.

Црква поседује и неколико покретних икона као и један број богослужбених предмета и књига из XIX века.

У порти се налази споменик подигнут у  знак сећања на пале ратнике овог краја у ратовима за ослобођење Србије 1912-1918. године.

 

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.