ЦРКВА СВЕТОГ ВАЗНЕСЕЊА У КУЧЕВУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1983)

Црква Светог Вазнесења у Кучеву подигнута је 1903/08. године у центру насеља. Пре ње постојала је старија црква саграђена 1832. године „призволенијем и помоћу“ кнеза Милоша Обреновића, о чему је сведочио и натпис изнад царских двери старог иконостаса.

Изведена је по пројекту архитекте Душана Живановића, у духу ханзенатике, са основом у облику равнокраког грчког крста сажетог типа са једном куполом. Просторно је подељена на једноделни олтар на истоку, наос са правоугаоним певничким просторима и малу припрату на западу. Утицај Ханзенове школе у декорацији фасада огледа се у извођењу прозорских отвора од белог мермера у виду бифора и квадрифора, обради западне фасаде са портиком у облику балдахина и розетом, степеновању маса са посебним нагласком на куполи.

Живопис и иконостас у цркви су новијег датума.

Црква поседује лепе примере икона, богослужбених књига и сасуда као и комада црквеног мобилијара. Посебно вредну сликарски целину чине иконе са олтарске преграде старе кучевске цркве из 1832. године, које су 2010. године после конзерваторско-рестаураторских радова пренете и изложене у сали парохијског дома. С обзиром на то да нема података о мајстору који их је урадио, на основу стилске и иконографске анализе поједине иконе се могу приписати  пожаревачком сликару Живку Павловићу.

Поред неколико надгробних споменика, у порти се налази и споменик у виду обелиска од сивог мермера подигнут у знак сећања на звишке борце пале у ослободилачким ратовима 1912-1920. године.