ЦРКВА СВЕTОГ ВАЗНЕСЕЊА У СТАРОМ СЕЛУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19282
post-template-default,single,single-post,postid-19282,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЦРКВА СВЕTОГ ВАЗНЕСЕЊА У СТАРОМ СЕЛУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1986)

Црква Светог Вазнесења у Старом Селу, некада Старом Аџибеговцу, подигнута је 1882/83. године.

Изведена је у духу ханзенатике по пројекту архитекте Светозара Ивачковића као једнокуполна грађевина основе слободног крста. Просторно је подељена на споља тространу изнутра полукружну олтарску апсиду на истоку, наос са правоугаоним певничким просторима и малу припрату на западу. Засведена је полуобличастим сводовима на чијем је пресеку над наосом конструисана купола. Дух Ханзенове школе очитава се у обради фасада почев од блоковитости и транспарентности спољних површина на које се рефлектује унутрашња подела простора до карактеристичних прозорских отвора у виду монофора, бифора и квадрифора.

Изузетно вредну уметничку целину представљају иконе на иконостасу, које је 1885. године осликао један од  највећих представника српског реалистичког сликарства Ђорђе Крстић.  Црква поседује лепе и вредне примере икона, богослужбених књига и сасуда као и комада црквеног мобилијара. У њеној порти постављен је 1933. године споменик у знак сећања на пале ратнике у Првом светском рату из овог краја.

Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево изводио је радове на цркви и звонику у периоду 2002-2004.године. Пројекат конзервације иконостаса израдио је Републички завод за заштиту споменика културе Београд 2002.године, али до данас нису обезбеђена средства за извођење радова.

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.