ЦРКВЕНИ КОМПЛЕКС У ЛОЗОВИКУ
post-template-default,single,single-post,postid-20677,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7,elementor-page elementor-page-20677

Ана Костић- Ђекић ЦРКВЕНИ КОМПЛЕКС У ЛОЗОВИКУ Смедерево- Београд 2017. Издавач: Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево; Центар за визуелну културу Балкана Београд Тираж: 300 Формат: 24 cm Број страна: 244 стр. Писмо: ћирилица Повез: мек, броширан ISBN 978-86-84241-06-3 (РЗЗСК) ISBN 978-86-6427-069-4 (ФФ) Аутор монографије је др Ана Костић-Ђекић, доцент на одељењу за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду. Монографија је настала као део истраживања у оквиру пројекта Представе идентитета у уметности и вербално-визуелној култури новогдоба (ев. бр. 177001), који финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Систематично и исцрпно ауторка је представила Црквени комплекс у Лозовику, који чине црква брвнара и нова црква Светих апостола Петра и Павла. Почев од историјског оквира у којима су цркве подизане, њихове архитектуре, иконографске и стилске анализе иконостаса, живописа, покретних икона, указано је и на значај и место које је црквени комплекс имао у формирању и обликовању парохијског живота и визуелног идентитета насеља.