ДР АНА КОСТИЋ-ЂЕКИЋ: Представе „Св. Сава мири браћу“ у српској црквеној уметности XIX века
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
20338
post-template-default,single,single-post,postid-20338,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ДР АНА КОСТИЋ-ЂЕКИЋ: Представе „Св. Сава мири браћу“ у српској црквеној уметности XIX века

У организацији Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево одржано је у уторак 24. јануара 2017. године у оквиру 28. Смедеревских светосавских свечаности предавање историчара уметности др Ане Костић-Ђекић под називом Представе „Свети Сава мири браћу“ у српској црквеној уметности XIX века.

Др Ана Костић-Ђекић говорила је о јачању култа Светог Саве у XIX веку и појави нове теме и иконографске представе „Св. Сава мири браћу“ у историјском контексту и процесу настајања националних држава у Европи. Иако је култ Светог Саве у оквиру цркве негован у континуитету још од средњег века, ова тема имала је политички значај у визуелној култури и националној идеологији у време ослобађања Срба од Турака и формирања самосталне државе. Ликовна представа „Св. Сава мири браћу“ инспирисана је догађајем из живота Св.Саве и његовом улогом у смиривању политичког сукоба и борбе за српски престо између браће Стефана и Вукана након смрти оца Стефана Немање. Том приликом монах Сава из Хиландара доноси у Студеницу мошти Св.Симеона и над њима мири завађену браћу. Литерарни предложак за иконографско решење ове теме била су житија Св.Симеона и Св.Саве, а прва ликовна представа је рад Арсенија Теодоровића у Богородичиној цркви у Земуну, настао у време слома Првог српског устанка 1813-1815. године.

 

25.1.2017.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.