ЧЕТИРИ ИКОНЕ НА ИКОНОСТАСУ ЦРКВЕ У ОРЕШКОВИЦИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1970)

Четири иконе са старог иконостаса цркве Свете Марине у Орешковици представљају вредна сликарска дела настала у периоду непосредно пред почетак Првог српског устанка. Реч је о двема престоним иконама Исуса Христа и Богородице са малим Христом, царским дверима и Распећу. Из сачуваних натписа сазнајемо да их је осликао непознати зограф 1803. године.

Иконе су се првобитно налазиле у цркви манастира Горњак. Није познато како су  доспеле у Орешковицу, у чијој старој цркви брвнари су се налазиле до педесетих година XX века, када су пренете и постављене на иконостас нове цркве, на коме су се до скоро налазиле. Две престоне иконе сада су изложене у цркви, док се друге две чувају у ризници.