ГОДИШЊА СКУПШТИНА ДРУШТВА КОНЗЕРВАТОРА СРБИЈЕ – ВРШАЦ 2014
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
20481
post-template-default,single,single-post,postid-20481,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ГОДИШЊА СКУПШТИНА ДРУШТВА КОНЗЕРВАТОРА СРБИЈЕ – ВРШАЦ 2014

У Вршцу је 12. и 13. јуна 2014. године одржана Годишња скупштина Друштва конзерватора Србије. С обзиром да је пре 170 година донета Уредба о заштити споменика древности, централни део овогодишњег окупљања конзерватора био је посвећен обележавању овог значајног јубилеја. Одржана је конференција Традиција очувања културног наслеђа на којој је кроз 11 излагања сажето приказан рад службе заштите током последњих двадесет година. Један од излагача био је и Дејан Радовановић археолог Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево, који је говорио на тему Археолошко наслеђе Подунавског и Браничевског округа – стање и перспективе.

Приређене су и три изложбе у згради Конкордије (Градског музеја у Вршцу): 170 година од доношења Уредбе о заштити споменика древности, 100 година од почетка Првог светског рата и Заштита културног наслеђа у Србији 1994-2014.

С обзиром на недавне катастрофалне поплаве које су задесиле Србију, поред радног дела Скупштине посебна пажња је посвећена питањима заштите културних добара у условима елементарних непогода, о чему су прочитана три реферата.

На крају су учесници имали прилику да обиђу најзначајније објекте споменичког наслеђа у ужој градској зони Вршца, као и манастир Месић и Вршачку кулу.  

No Comments

Post A Comment