ГРОБ И СПОМЕНИК ВАСЕ ПЕЛАГИЋА И ДИМИТРИЈА МАРКОВИЋА
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
18801
post-template-default,single,single-post,postid-18801,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ГРОБ И СПОМЕНИК ВАСЕ ПЕЛАГИЋА И ДИМИТРИЈА МАРКОВИЋА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1970)

На Старом гробљу у Пожаревцу налази се гроб Васе Пелагића (1838-1899), српског просветитеља и публицисте, који је уз Светозара Марковића и Димитрија Ценића био представник утопијског социјализма код Срба у другој половини XIX века.

Васа Пелагић је био просветни радник и народни лекар који је живот посветио борби за политичку слободу и социјалну правду. Његова књига са највећим бројем издања је Стварни народни учитељ из 1879. године. Због својих идеја био је прогањан, затваран у лудницу и осуђиван. Преминуо је у затвору у Пожаревцу 25. 1. 1899. године и сахрањен на Старом гробљу у Пожаревцу, у делу који је тада носио назив „Гробље за невернике, цигане и робијаше“. Пожаревљанин Драга Димитријевић је по очевој жељи подигао заједнички надгробни споменик своме оцу ћурчији Димитрију Марковићу (1835-1920) и Васи Пелагићу, а на споменику је дао да се уклеше текст „Овде почивају два стара друга који нађоше смрт у својој судбини“.

Након Другог светског рата постављено је спомен обележје од белог мермера у облику отоворене књиге, са цитатом из Пелагићеве књиге Умовање здравог разума објављене 1880. године:

„Заблуда је основни узрок свих зала … Свјетлост науке и здравог разума дужна је да растјера кужну маглуштину свих предрасуда. Данас већ нема силе на свету која би могла зауставити силовиту струју социјализма нит има озбиљног мислиоца који пориче правичност и његову умешност. Само понеки угњетачи мрачњаци и варалице радног народа и омладине плаше се социјализма.“

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.